Review Parrot Bebop Drone (+ Skycontroller)

Parrot-Bebop-Drone-Review
Stel je eens voor dat je op vakantie bent geweest naar een schitterend land. Je komt thuis en je hebt natuurlijk heel veel foto’s en filmpjes gemaakt om aan je familie en vrienden te laten zien. Er wordt één van de vele video’s gestart en opeens is iedereen verbaasd van de bijna filmische beelden. De camera lijkt rakelings langs bomen te vliegen en even later zelfs er overheen. Met een flinke vaart scheert de camera over het strand en zelfs een stuk over de zee. De zwevende camera vliegt zelfs een stuk mee met een horde rennende paarden in een weiland, om uiteindelijk terug te keren vlak voor je voeten.

Nog niet eerder zagen je vrienden en familieleden zulke mooie en vloeiende vakantiebeelden. Dit soort beelden kan jij ook maken. De Bebop Drone van Parrot maakt dit namelijk mogelijk. Androidics kreeg enkele weken geleden een exemplaar in huis. Vandaag lees je ons oordeel over deze rode drone.

Inhoud
Parrot-Bebop-Drone-Review-3

In de doos zit een hele verzameling voorwerpen. Naast de Drone en de Skycontroller is er namelijk een handvol accessoires meegeleverd. Zo vindt je drie accu’s, een stel bumpers, een oplader, een beschermende case voor de iPad mini en meer. Later in deze review zal er uitgebreider ingegaan worden op de verschillende meegeleverde accessoires.

Bebop Drone

Uiterlijk
De hoofdpersoon in deze review is natuurlijk de Bebop Drone. Deze strak en slank vormgegeven drone is een echte eye-catcher. Ons reviewmodel is de rode uitvoering, maar als je liever geel of blauw hebt kan dat ook. De neus is dan rood, geel of blauw gekleurd, terwijl de rest van het apparaat zwart is. Ook twee van de vier propellers zijn in bijpassende kleur gekleurd.

Parrot-Bebop-Drone-Review-4

De frame van de drone is volledig van de kunststof ABS gemaakt. Ook de propellers en de voetjes zijn van dit materiaal. Tegelijk is het materiaal verstevigt met glasvezel. De neus, die rood, geel of blauw gekleurd is, is van piepschuim. Achter deze neus wordt de accu gemonteerd. Deze wordt op z’n plek gehouden door een bandje om de accu heen. Door het gebruik van deze materialen is de drone (inclusief accu) ongeveer 400 gram. Dat is zeer licht en dat merk je tijdens het vliegen.

Innerlijk
De slanke vorm van deze drone doet vermoeden dat het ook een hele snelle drone is. Deze snelheid kan alleen worden gehaald dankzij allerlei sensoren en andere electronica. In de neus zit deze electronica. Het hart bestaat uit een dual core Cortex 9 processor. Dankzij deze processor kunnen alle propellers, de camera en de sensoren aangestuurd worden.

Parrot-Bebop-Drone-Review-9

Over sensoren gesproken; je kunt een handvol van die dingen vinden in deze drone. Zo is er een 3-assige gyroscoop, waarmee de drone stabiel in de lucht kan blijven hangen. Ook wordt er door deze sensor voor gezorgd dat de camerabeelden niet of nauwelijks schudden tijdens het vliegen.

De snelheidssensor meet beweging. Een verticale stabiliseringscamera neemt elke 16 milliseconden een afbeelding en vergelijkt deze met elkaar, om op die manier de snelheid van de drone te kunnen bepalen. Ook is er nog een barometer om de hoogte te kunnen bepalen. Om deze mini-computer compleet te maken is er een quad core GPU, 8 GB opslag, GPS en een krachtige 14 megapixel camera toegevoegd.

Parrot-Bebop-Drone-Review-5

Dankzij de MIMO dual band Wi-Fi antennes kun je een verbinding opstellen met de controller of je tablet/smartphone. Het bereik van deze antennes is 250 meter. Dus je kunt best een grote afstand vliegen.

Accessoires
Zoals eerder al gezegd vindt je in de doos niet alleen de Bebop Drone en de Skycontroller. Er wordt ook een aantal accessoires meegeleverd. In totaal zijn er drie accu’s (plus een oplader). Eentje voor de controller en twee voor de drone. Alle drie de accu’s zijn hetzelfde en bieden 1200 mAh. Elke accu levert zo’n 10 á 15 minuten vliegplezier. De accu in de controller gaat langer mee, omdat de controller veel minder energie vraagt. Mochten de twee accu’s voor de drone op zijn, dan kun je altijd nog de accu uit de controller gebruiken om nog wat langer door te kunnen vliegen.

Parrot-Bebop-Drone-Review-10

Mocht er nou een propeller kapot gaan, dan zijn er gelukkig vier reserve propellers in de verpakking toegevoegd. Met een speciaal montagehulpmiddel kun je de propellers snel en eenvoudig vervangen. Om de propellers te beschermen als je binnen wil vliegen, kun je de indoor propellerbeschermer gebruiken. Dit is een soort bumper van piepschuim, die schade aan propellers en eventuele andere belangrijke onderdelen, moet voorkomen.

Vliegkunsten
Het uiterlijk vertoon en de innerlijke kracht kun je al best indrukwekkend noemen, maar het gaat natuurlijk om de vliegkunsten van deze Bebop Drone. De drone is in staat om maximaal 13 m/s te vliegen. Dat is ruim 46 km/uur. Je kunt dus in een korte tijd een behoorlijke afstand afleggen. Dat is maar goed ook, want je hebt met de accu maar ongeveer 10 tot 15 minuten de tijd om de omgeving te verkennen.

Zonder Skycontroller heb je dus een bereik van zo’n 250 meter. Maar dit is in principe al meer dan genoeg. En met een maximale hoogte van 150 meter kun je hoog uit de lucht genieten van een schitterend uitzicht. Voordat je deze hoogte hebt bereikt, zal de accu echter al flink leeg zijn geraakt. Je kunt beter dichter bij de grond blijven. Zo heb je bovendien een beter overzicht.

Parrot-Bebop-Drone-Review-6

Houdt er rekening mee dat de drone dankzij het lichte gewicht zeer gevoelig is voor wind. Als je binnen vliegt heb je hier uiteraard geen last van en gebruik je de bumpers. Haal die bumpers eraf als je buiten gaat vliegen, want die vangen veel wind. Zelfs zonder deze bumpers zal de wind best veel vat kunnen krijgen op de drone. Blijf dus geconcentreerd en als je geen ervaren vlieger bent, kun je het beste op een groot grasveld beginnen met oefenen, om de besturing onder de knie te krijgen.

Dankzij de FreeFlight 3 app kun je allerlei instellingen wijzigen, zoals maximum hoogte en snelheid. Met deze app ben je ook in staat kunstjes uit te voeren. Hierover zal verderop in deze review in meer detail gesproken worden.

Skycontroller

Uiterlijk
Het uiterlijk van de controller ligt in lijn met de drone. In ons geval is de controller zwart en rood gekleurd. Het design ziet er ook mooi uit, met een enorme antenne bovenop. De controller is volledig van plastic, maar zit wel zeer stevig in elkaar. Met een speciale band kun je de controller aan je nek hangen. Aan weerszijden zit de bediening. In het midden kun je een tablet monteren, zodat je precies kan zien wat de drone ook ziet. Mocht de drone buiten je zichtveld komen, dan navigeer je dus via dit scherm.

Parrot-Bebop-Drone-Review-7

Bediening
Om de drone te bedienen moet je eerst verbinding hebben. Via de speciale FreeFlight 3 app maak je verbinding met de drone en de controller. Met één druk op de knop stijgt de drone op. Daarna gebruik je de joysticks om naar voren of naar achteren en van links naar rechts te vliegen. Ook kun je uiteraard de hoogte in. Met de joystick aan de linkerkant kun je de drone laten draaien en hoger laten gaan. Met de joystick aan de rechterkant kun je opzij en naar voren en achteren bewegen. Dit werkt zeer intuïtief en zelfs een beginneling kan op deze manier de Bebop Drone besturen.

Er zitten nog wat extra knoppen op de controller. Zo kun je met een knop foto’s maken en met een andere knop laat je de drone landen. Op deze manier hoef je het touchscreen niet perse aan te raken. Je kunt ook met een speciaal joystickje de camera bedienen, zodat je wat meer opzij, omhoog of omlaag kan kijken, zonder dat de drone hoeft te kantelen. Mocht er tijdens het vliegen toch wat mis gaan, of de batterij dreigt op te raken, dan kun je met de return-knop de drone automatisch terug laten vliegen naar de oorspronkelijke startpositie. De startpositie wordt bepaald op het moment dat je de drone aanzet. Wil je buiten vliegen, zet de drone dan ook buiten pas aan, anders wil de drone straks dwars door het raam heen vliegen.

Het bereik van de controller is behoorlijk groot. Als je alleen via de app zou vliegen (met een smartphone of tablet), dan is het bereik 250 meter. Met de Skycontroller heb je een bereik van maarliefst 2 kilometer. Je zult in de praktijk nooit die 2 kilometer halen, laat staan dat je het aandurft. Theoretisch is het dus wel mogelijk, dus op die manier kun je wel een schitterend filmpje maken van een uitgestrekt landschap bijvoorbeeld.

Parrot-Bebop-Drone-Review-8

Accessoires
Ook bij de Skycontroller zitten enkele accessoires. Net als bij de drone, zit ook hier een snelstartgids bij om de basis onder de knie te krijgen. Met de nekband kun je de controller aan je nek laten hangen en je handen even wat bewegingsvrijheid geven. De zonnewering zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op het scherm van je tablet en de zon niet je beeld belemmerd. Ook zit er een speciale houder voor de iPad mini bij voor extra bescherming. Daarmee is de Skycontroller een compleet pakket.

FreeFlight 3
Met de gratis FreeFlight 3 app kun je allerlei instellingen veranderen. Zo kun je de maximale hoogte bepalen, of de maximale snelheid. Je kunt de startpositie van de camera wijzigen en je hebt de mogelijkheid om de draaisnelheid aan te passen. Er zijn zoveel instellingen dat je er wel even goed voor moet gaan zitten om alles te bekijken.

Zo zul je ontdekken dat er ook instellingen zijn voor de camera. De 14 megapixel camera is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van de drone. Als je eenmaal vliegt wil je natuurlijk leuke filmpjes en mooie foto’s maken. Bij helder weer maak je zeer scherpe videos en zijn ook de foto’s van goede kwaliteit. Als het wat schemeriger is zul je zien dat de kwaliteit van de beelden wat omlaag gaat. Het is uiteraard een mobiele camera, en ook bij je smartphone zie je bij slechter belichte ruimtes dat de foto-, en videobeelden minder scherp zijn.

FreeFlight 3 review

De app geeft je volledige controle over de camera. Standaard begint de camera te filmen op het moment dat je opstijgt. Tijdens het filmen kun je ook foto’s maken. Bovendien kun je met de app de positie van de camera aanpassen. Zo kun je wat meer omhoog of omlaag kijken, om een beter foto te kunnen maken bijvoorbeeld.

Tijdens het vliegen krijg je allerlei informatie over de drone. Je ziet hoe hoog hij vliegt en hoe snel. Ook zie je een knop waarmee je kunstjes kunt doen. De drone is met één druk op de knop instaat om een soort koprol voorover of achterover in de lucht te maken. Ook kun je een volledige draai linksom of rechtsom maken. Dit ziet er zeer gaaf uit en het lijkt alsof je een professional bent.

De app ziet er strak en overzichtelijk uit en maakt het makkelijk om de drone te besturen. Dankzij de sensoren in de Bebop Drone blijft de drone in de lucht hangen als er een storing is of als je gewoon stopt met vliegen. Uit zichzelf zal de drone dus niet zomaar crashen. Als dat al gebeurt dan komt dat hoogstwaarschijnlijk door degene die de drone bedient.

Ikzelf ben absoluut niet ervaren met het besturen van een drone, maar ik kan wel zeggen dat de drone en de app zoveel voor je doen, dat iedereen ermee moet kunnen vliegen. Het is even wennen en misschien zelfs een tikkeltje overweldigend, vanwege de vele opties, maar ik vloog al rondjes en een flink stuk omhoog vanaf de allereerste testvlucht.

De Skycontroller maakt het erg eenvoudig om de drone te bedienen. Dat voelt ook het meest vertrouwd op de één of andere manier. Dankzij de FreeFlight 3 app kun je ook zonder de Skycontroller vliegen. Dan gaat alles dus met een touchscreen, al is de besturing wel wat lastiger. Je kunt op deze manier in elk geval wel de drone met je smartphone of tablet besturen. We hebben dit getest met een iPad Air 2, LG G3 en een Galaxy Tab 3.

Met de Galaxy Tab 3 ondervonden we de meeste problemen. Helaas is de hardware waarschijnlijk niet krachtig genoeg om de drone aan te kunnen sturen. Als ik bijvoorbeeld op vooruit drukte op het scherm, dan duurde het soms wel 2 á 3 seconden, voordat de drone reageerde. Het kan misschien ook liggen aan de minder snelle Wi-Fi antennes van de tablet. Hoe dan ook, het is niet aan te raden om met deze tablet de Bebop Drone te besturen.

Met de LG G3 ging dit gelukkig een stuk beter. Ook hier leek een kleine vertraging op te treden, maar niet zodanig groot dat je er niet meer mee kon vliegen. Het kleinere scherm, in verhouding met de 7 inch touchscreen op de Tab 3, maakt de ervaring toch minder indrukwekkend.

De drone besturen met de iPad Air 2 ging het best. Alles verliep soepel en het bood een zeer groot scherm om alles op te volgen. De iPad heeft dan ook een zeer snelle Wi-Fi antenne, waardoor er geen vertraging optreed.

Als je een vlucht hebt gemaakt, heb je ook een filmpje om je hele vlucht nog eens rustig terug te kijken. Via de app kun je alles bekijken, maar alleen als je verbinding hebt met de drone. De foto’s en video’s staan immers op de drone opgeslagen. Via de app heb je gelukkig de mogelijkheid om al het beeldmateriaal over te zetten naar je smartphone of tablet. Met de meegeleverde kabel kun je de drone aansluiten op je pc om je foto’s en video’s daarop te kunnen zetten. Zo maak je de beperkte 8 GB aan opslag weer vrij om nieuwe beelden te maken.

FreeFlight-3-Flight-Plan

Eén nadeel is het feit dat Parrot promoot met een functie die wel heel erg gaaf lijkt, maar helemaal niet aanwezig is. Op de site en met video’s op YouTube maakt Parrot reclame voor een functie die ze Flight Plan noemen. Hiermee kun je van tevoren een route uitstippelen. Je kunt daarbij de hoogte bepalen en de drone instructies meegeven om op bepaalde punten te draaien. Als je op start drukt zal de drone de volledige route vliegen, terwijl jij toekijkt. Deze functie lijkt zo mooi, dat het echt heel jammer is dat de functie nog niet is toegevoegd. Parrot beweerd dat dit binnenkort zal komen, maar het blijft raar dat het lijkt dat deze functie er al in had moeten zitten. Het staat zelfs op de doos waar de drone in geleverd wordt. En bovendien zou het een in-app aankoop moeten zijn. De prijs daarvan is niet bekend, maar als je al 900 euro hebt betaald mag je toch verwachten dat deze functie er gratis bij zit.

Conclusie (voordelen/nadelen)
De Bebop Drone en de Skycontroller zien er mooi vormgegeven uit. De besturing is zeer prettig en de drone doet precies wat je ervan vraagt. De sensoren zorgen ervoor dat de drone stabiel in de lucht blijft hangen, als er maar niet teveel wind is. Ook zijn de camerabeelden zeer stabiel, zodat je echt de mogelijkheid hebt om prachtige vakantiefoto’s en video’s te maken. Misschien is een vliegsessie van 10 minuten voor de meeste mensen lang genoeg, maar ik vond het persoonlijk jammer dat de accu’s zo snel leeg zijn. Zeker als je opeens de smaak te pakken hebt.

Parrot-Bebop-Drone-Review-2

De app ziet er ook strak uit en biedt een heleboel functies. Het is misschien wat overweldigend, maar als je er rustig de tijd voor neemt zul je al snel doorhebben hoe je alles kunt instellen. Alles werkt ook naar behoren, behalve dat de verbinding soms wegviel. Gelukkig zal de drone dan niet crashen en zorgen de veiligheidsmaatregelen ervoor dat de drone rustig in de lucht blijft hangen. Helaas is de functie Flight Plan op dit moment nog niet aan de software toegevoegd. Daar hadden we graag wat mee willen testen.

Het totaal pakket kost ongeveer 900 euro. Dat is zeker niet goedkoop. Gelukkig kun je ervoor kiezen om alleen de Bebop Drone te kopen, maar ik kan de Skycontroller zeker aanraden. Het totaal pakket bevat bovendien veel accessoires, waardoor je wel waar voor je geld krijgt.

Ondanks het feit dat ik niet bepaald ervaren ben met het besturen van een drone (of modelbouw vliegtuigjes e.d.), kon ik prima uit de voeten met de FreeFlight app en de Skycontroller. Een verbinding opstellen was zo gebeurd en de eerste testvlucht was meteen al een succes. Als ik het kan, dan kan iedereen het.

Voordelen
– prachtig vormgegeven drone
– zeer functionele controller
– strakke app met veel instellingen
– veilig
– hoge bouwkwaliteit
– de mogelijkheid te stunten met de drone

Nadelen
– niet heel stabiel bij wind
– af en toe wegvallende verbinding – korte batterijduur
– Flight Plan niet beschikbaar

Prijs:
– Bebop Drone €499,-
– Skycontroller €499,-
– Bebop Drone + Skycontroller €899,-

Bij GSMpunt is de Drone + Skycontroller te bestellen voor €879,95

Meer info: bij GSMpunt en bij Parrot

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *