Van gokken tot winkelen en het sociaal leven: Hoe de smartphone ons leven beïnvloedt
Ben je iemand die altijd met zijn smartphone bezig is? Natuurlijk, bijna iedereen is zo tegenwoordig. Aangezien je een lezer bent van Androidics is de kans nogal klein dat je niet op de hoogte bent van de nieuwste technologie. Het is interessant om even na te denken over hoe de telefoon zich ontwikkeld heeft tot smartphone, en hoe dit in relatief korte tijd het leven van de meeste Nederlanders veranderd heeft. Steeds meer Nederlanders grijpen naar het mobieltje voor zowat alles. Er wordt gegokt op online fruitautomaten, gekocht in online winkels, gematcht op tinder en noem maar op.
Deze statistiek zou je misschien wel erg verbazen: er wordt vaak beweerd dat er meer mobieltjes dan tandenborstels op aarde zijn! Het klinkt ongelofelijk en is misschien een beetje vergezocht, maar er zijn verschillende pogingen geweest om deze statistiek te verifiëren. Het blijkt nogal moeilijk na te gaan omdat er niet genoeg gegevens zijn in sommige landen. Het is gemakkelijk een ruw idee te krijgen over hoeveel mobieltjes er zijn, maar iets moeilijker om een accuraat cijfer te krijgen over het aantal tandenborstels. Het is op zijn minst een bewering die je aan het nadenken zet, en het belang van de mobiele technologie onderstreept.
Ook voor wat het gokken betreft, zijn de cijfers groot. Er wordt geschat dat 1,5 miljoen Nederlanders online spelen, en dit voor een bedrag die tot een half miljard oploopt!
Om dit ten volle te begrijpen, moeten we beseffen dat het mobieltje niet alleen dient voor communicatie, maar steeds vaker voor ontspanning en vermaak. Voor de meeste Nederlanders is het mobieltje een kleine pc geworden en het zal binnen enkele jaren de pc misschien volledig vervangen. Het is een grote psychologische stimulans geworden om een klein toestel te hebben waar we op kunnen spelen, films kijken, chatten, foto’s nemen en delen, en nog veel meer. Of het nu de kick is van te spelen op online fruitautomaten, de handigheid van online winkelen vanuit onze luie stoel op een terras in het zonnetje, of het geluk dat we krijgen van de sociale media, de smartphone maakt deel uit van bijna elk aspect van ons dagelijks leven en welzijn.
In Nederland hebben we nog een goede reden om op onze smartphones te spelen of internetpagina’s te bezoeken: onze verbinding is een van de snelste ter wereld! De gemiddelde downloadsnelheid is 20.28Mbps maar die kan oplopen tot 53.01Mbps wat de tweede snelste ter wereld is. Hier zijn alle details als je fan bent van grafieken en cijfers.
Natuurlijk hebben deze toestellen ook critici. Er zijn mensen die weigeren om een mobieltje te kopen. Sommigen zijn net iets minder extreem en willen een mobieltje voor het minimum: bellen en sms’jes versturen. Hallo 1998? Maar hebben deze mensen misschien wel een punt?
Hier bij Androidics denken we van niet, aangezien we leven voor de laatste gadgets en toestellen. Maar we zouden misschien zeggen dat de smartphone wel intelligent en verantwoordelijk gebruikt moet worden. Het is zeer gemakkelijk depressief te worden door het vertekend beeld dat we op sociale media te zien krijgen. Het leven van andere mensen kan er soms stukken beter uitzien dan het onze, terwijl in de werkelijkheid alleen de beste stukjes gedeeld worden. Het is gemakkelijk zo hard op te gaan in de onlinewereld dat je elke zin voor proportie en je sociale remmingen verliest. Het fenomeen van trolling is hier het meest extreme voorbeeld van.
Maar zo erg is het allemaal niet. Je moet beseffen dat, historisch gezien, het altijd even duurt voordat een nieuwe technologie ingeburgerd is. Kijk je naar de geschiedenis van de drukpers, de auto of de geboortepil, dan zal je merken dat er ook toen veel tegenstanders en extreme reacties waren. Vroeger had iedereen angst om online te gokken, maar tegenwoordig blijken veel mensen daar geen last van te hebben, en het gewone casino, dat blijft daarnaast gewoon bestaan. Mensen kunnen zich overal aan aanpassen. Maar voor sommigen duurt de aanpassing iets langer. Daar hebben wij bij Androidics gelukkig geen last van!